Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera

Składniki:

  • pomidor - 8 sztuk
  • zielona papryczka chilli - 1 sztuka
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • zielony groszek - 2 szklanki
  • tłuste mleko - 2 litry
  • kwasek cytrynowy - 2 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • brązowy cukier - 1 łyżeczka
  • papryka - 0.5 łyżeczek
  • curry - 0.5 łyżeczek
  • starty imbir - 1 łyżka
  • garam masala - 0.5 łyżek
  • olej - 2 szklanki
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotuj a kiedy zacznie wrzeć wyłącz ogień i powoli wsyp kwasek cytrynowy. Delikatnie zamieszaj i odczekaj chwilkę.
  2. Od serwatki oddzieli się biały, twardy ser czyli panir. Przelej przez sitko to co znajduje się w garnku. Odlej dwie szklanki serwatki a resztę wyrzuć. Ser, który został na sitku przyciśnij ciężkim naczyniem na pół godziny.
  3. Sparz pomidory i obierz je ze skórki a groszek ugotuj na parze. Skrój pomidory w kostkę. Chili po usunięciu nasion drobno posiekaj.
  4. Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego do garnka i dobrze rozgrzej. Dodaj do tego tarty imbir i chili i smaż przez chwilę.
  5. Dodaj pomidory, przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Przykryj częściowo garnek i mieszaj od czasu do czasu, dopóki pomidory się nie rozpadną i nie powstanie sos.
  6. W międzyczasie pokrój panir w niewielką kostkę. Na głębokim, rozgrzanym oleju smaż kawałki paniru partiami, dopóki nie nabiorą złoto-brązowej barwy a potem je osusz na papierowym ręczniku.
  7. Do pomidorów dodaj półtorej szklanki serwatki, koncentrat, groszek i zagotuj. Na mniejszym ogniu gotuj bez pokrywki przez 10 minut. Na koniec dodaj smażone kawałki paniru i gotuj jakieś 5 minut.