| |||||||||
| Składniki | ||
| matjasy | 4 sztuki | |
| jogurt naturalny | 160 gramów | |
| śmietana 18% | 4 łyżki | |
| tarty chrzan | 2 łyżki | |
| sok cytrynowy | 3 łyżki | |
| świeży szpinak | 0.5 garść | |
| liście botwiny | 0.5 garść | |
| kromka chleba żytniego razowego | 8 sztuk | |
| Flora ProActiv | 2 łyżeczki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Matjasy opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj. |
| Krok 2 |
| Matjasy odsącz z wody, pokrój w kawałki i ułóż na półmisku. |
| Krok 3 |
| Na matjasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, pokrój je na drobne kawałki). |
| Krok 4 |
| Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv. |
| Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |