|
Składniki | ||
matjasy | 4 sztuki | |
jogurt naturalny | 160 gramów | |
śmietana 18% | 4 łyżki | |
tarty chrzan | 2 łyżki | |
sok cytrynowy | 3 łyżki | |
świeży szpinak | 0.5 garść | |
liście botwiny | 0.5 garść | |
kromka chleba żytniego razowego | 8 sztuk | |
Flora ProActiv | 2 łyżeczki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Matjasy opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj. |
Krok 2 |
Matjasy odsącz z wody, pokrój w kawałki i ułóż na półmisku. |
Krok 3 |
Na matjasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, pokrój je na drobne kawałki). |
Krok 4 |
Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv. |
Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz |