Matias z musem chrzanowym
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • matjasy - 4 sztuki
  • jogurt naturalny - 160 gramów
  • śmietana 18% - 4 łyżki
  • tarty chrzan - 2 łyżki
  • sok cytrynowy - 3 łyżki
  • świeży szpinak - 0.5 garść
  • liście botwiny - 0.5 garść
  • kromka chleba żytniego razowego - 8 sztuk
  • Flora ProActiv - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Matjasy opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj.
  2. Matjasy odsącz z wody, pokrój w kawałki i ułóż na półmisku.
  3. Na matjasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, pokrój je na drobne kawałki).
  4. Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv.