Mazurek 3-warstwowy
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 40 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • kwaśna śmietana - 2 łyżeczki
  • żółtko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • masa kajmakowo-orzechowa
  • mleko 2% - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier - 30 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • rodzynki - 15 dekagramów
  • posiekane orzechy - 15 dekagramów
  • dodatkowo
  • czekolada biała - 1 opakowanie
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • marmolada - 1 opakowanie
  • konfitura - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Mąkę posiekać z Kasią, potem dodać pozostałe składniki.
  2. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Następnie podzielić ciasto na trzy części i zostawić trochę na dekorację.
  4. Blachę wielkości Kartki A4 wysmarować Kasią i obtoczyć w bułce tartej.
  5. Ciasto rozwałkować i włożyć do blachy. Nakłuć widelcem, aby nie było nierówności.
  6. Piec w 180 stopniach do momentu, aż będzie złoty kolor.
  7. Trzecią warstwę ozdobić ciastem tak, aby ozdobne brzegi były 1 cm od brzegów blachy.
  8. Masa: Mleko, cukier i cukier waniliowy gotować w garnku o grubym dnie.
  9. Masa ma bulgotać, ale nie kipieć.
  10. Jak zacznie gęstnieć, dodać Kasię i trzymać na ogniu, aż zbrązowieje (1,5 minuty).
  11. Na końcu dodać posiekane orzechy i rodzynki i wymieszać.
  12. Od razu wylewać na mazurek.
  13. Pierwszy spód ciasta posmarować marmoladą i wyłożyć konfitury, potem położyć drugi i posmarować marmoladą i wylać kajmak.
  14. Przykryć trzecią warstwą.
  15. Zostawić pod folią, aby trochę zwilgotniał. (będzie łatwiej go obkroić z nierównych brzegów).
  16. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn.: wkładamy jeden garnek w drugi tak, aby nie było szpary pomiędzy nimi.
  17. Do garnka na dole wlać wody tak, aby nie dotykała garnka na górze.
  18. Do garnka na górze włożyć połamaną czekoladę i czekać, aż się roztopi, od czasu do czasu pomieszać.
  19. Wylać na mazurek. Z pozostałej masy kajmakowej i czekolady zrobiłam czekoladki :)