Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Mąkę posiekać z Kasią, potem dodać pozostałe składniki. |
Krok 2 |
Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. |
Krok 3 |
Następnie podzielić ciasto na trzy części i zostawić trochę na dekorację. |
Krok 4 |
Blachę wielkości Kartki A4 wysmarować Kasią i obtoczyć w bułce tartej. |
Krok 5 |
Ciasto rozwałkować i włożyć do blachy. Nakłuć widelcem, aby nie było nierówności. |
Krok 6 |
Piec w 180 stopniach do momentu, aż będzie złoty kolor. |
Krok 7 |
Trzecią warstwę ozdobić ciastem tak, aby ozdobne brzegi były 1 cm od brzegów blachy. |
Krok 8 |
Masa: Mleko, cukier i cukier waniliowy gotować w garnku o grubym dnie. |
Krok 9 |
Masa ma bulgotać, ale nie kipieć. |
Krok 10 |
Jak zacznie gęstnieć, dodać Kasię i trzymać na ogniu, aż zbrązowieje (1,5 minuty). |
Krok 11 |
Na końcu dodać posiekane orzechy i rodzynki i wymieszać. |
Krok 12 |
Od razu wylewać na mazurek. |
Krok 13 |
Pierwszy spód ciasta posmarować marmoladą i wyłożyć konfitury, potem położyć drugi i posmarować marmoladą i wylać kajmak. |
Krok 14 |
Przykryć trzecią warstwą. |
Krok 15 |
Zostawić pod folią, aby trochę zwilgotniał. (będzie łatwiej go obkroić z nierównych brzegów). |
Krok 16 |
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn.: wkładamy jeden garnek w drugi tak, aby nie było szpary pomiędzy nimi. |
Krok 17 |
Do garnka na dole wlać wody tak, aby nie dotykała garnka na górze. |
Krok 18 |
Do garnka na górze włożyć połamaną czekoladę i czekać, aż się roztopi, od czasu do czasu pomieszać. |
Krok 19 |
Wylać na mazurek. Z pozostałej masy kajmakowej i czekolady zrobiłam czekoladki :) |