Mazurek cygański z rodzynkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • cukier puder - 5 łyżek
  • żółtko - 2 sztuki
  • żółtko - 3 sztuki
  • białko - 2 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 0.5 szklanek
  • rodzynki - 3 szklanki
  • migdały - 1 szklanka
  • cukier puder - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto posiekać, zagnieść na gładką, jednolitą masę i w folii włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na 2 placki o wymiarach 40 na 60 cm.
  3. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem.
  4. Białka ubić, wsypując resztę cukru i szczyptę soli.
  5. Rodzynki i migdały sparzyć, pozostawić na chwilę w wodzie, osączyć, drobno pokroić.
  6. Mąkę z bakaliami wsypać do masy dodać ubite białka, wymieszać.
  7. Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem.
  8. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym.
  9. Po upieczeniu posmarować mazurek lukrem i udekorować polewą.