Mazurek daktylowo-czekoladowy
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 120 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 gramów
  • daktyle - 25 dekagramów
  • jajko - 7 sztuk
  • migdały - 25 dekagramów
  • cukier puder - 50 dekagramów
  • czekolada gorzka - 25 dekagramów
  • cukier - 2 łyżki
  • wafla tortowa - 1 sztuka
  • lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na bardzo sztywno powoli dodając po łyżce cukru pudru.
  2. Piana musi być gęsta.
  3. Kasię z 2 łyżkami cukru podgrzej w rondlu, dodaj pokrojone w paseczki daktyle i posiekane migdały.
  4. Wymieszaj i przestudź. Czekoladę zetrzyj na tartce.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj z pianą z białek.
  6. Powstałą masę wyłóż na wafel i piec w 120 st.C, tak by mazurek bardziej sechł niż sie piekł.
  7. Po wyjęciu ostudzić i polac fantazyjnie lukrem.