MAZUREK DAKTYLOWY
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 120 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 gramów
  • daktyle - 15 dekagramów
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • migdały - 10 dekagramów
  • białko - 3 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • duży wafel - 1 sztuka
  • dekoracja
  • daktyle - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z daktyli wyjmij pestki i pokrój na kawałki. Migdały sparz i zdejmij z nich skórkę. Posiekaj.
  2. Kasię rozpuść w rondelku z 2 łyżkami cukru, wrzuć daktyle, migdały i rodzynki. Wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Ubite białka wymieszaj z bakaliami.
  4. Masę rozprowadź równomiernie na waflu i wstaw do nagrzanego do 120 st piekarnika ustawionego na termoobieg. Piecz aż mazurek stanie się złoty.Udekoruj pokrojonymi w paski daktylami.