Mazurek "Kochamy Święta"
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 20 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • skrobia kukurydziana - 3 łyżki
  • pomarańcze - 2 sztuki
  • sok z pomarańczy - 1 litr
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.33 opakowań
  • woda - 1 łyżka
  • kakao - 1 łyżka
  • cukier - 4 łyżki
  • galaretka agrestowa - 1 opakowanie
  • kandyzowana skórka z pomarańczy - 1 sztuka
  • biała czekolada - 1 opakowanie
  • migdały - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • wiśnie mrożone - 1 opakowanie
  • ananas - 1 puszka
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • bita śmietana - 1 opakowanie
  • barwniki spożywcze - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: jaja ubić z cukrem nad parą, aż masa będzie biała i puszysta. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  2. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i piec około 30 minut w 180º C.
  3. Frużelina pomarańczowa: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, kawałki owoców i cukier gotujemy przez ok. 2 min do zgęstnienia, ciągle mieszając.
  4. Skrobię kukurydzianą rozrabiamy w kilku łyżkach wody i stopniowo dodajemy do powstałej masy. Ilość skrobi zależy od tego jak gęstą chcemy mieć masę.
  5. Polewa: wszystkie składniki roztopić w garnku i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
  6. Gotowy biszkopt smarujemy wystudzoną frużeliną pomarańczową i całość oblewamy polewą czekoladową. Wierzch dekorujemy ananasami, pomarańczami, brzoskwiniami, zieloną galaretką, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczy, wiśniami, krążkami białej czekolady, bitą śmietaną i kokosową posypką.
  7. Do bitej śmietany można dodać barwniki spożywcze w zależności jakie kolory chcemy uzyskać.