Mazurek Marzeny

Składniki:

  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • słodka śmietana - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć w naczyniu na puszystą masę.
  2. Aromat migdałowy wlać do owej masy, aby pięknie pachniały nasze rarytasy.
  3. Zaraz do masy dodajemy proszek do pieczenia i szklankę cukru do osłodzenia.
  4. Utrzeć żółtka i jajko z cukrem i śmietaną, bo uzyskać konsystencję idealnie wymieszaną. Złączyć je z Kasią i mąką, po czym wszystko razem wymieszać dokładnie, aby wszelkie grudki rozetrzeć ładnie.
  5. Rozłożyć całość na blachę Kasią wysmarowaną i tartą bułką posypaną.
  6. Emulsją z rozkłóconego żółtka wierzch posmarować i pokrojonymi w plastry migdałami całość udekorować. 30 min. w temperaturze 150’ C ciasto pieczemy po czym z piekarnika mazurka wyjmujemy.