Mazurek orzechowo-kokosowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 30 dekagramów
  • cukier - 5 łyżek
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 10 łyżek
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • zmielone orzechy - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • woda - 5 łyżek
  • marmolada - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszać mąkę z proszkiem, wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i zimną Kasię.
  2. Posiekać nożem, szybko zagnieść.
  3. Wstawić na 30 min. do lodówki.
  4. Przygotować w tym czasie masę.
  5. Rozpuścić Kasię.
  6. Zagotować z cukrami i 5 łyżkami wody.
  7. Dodać orzechy i wiórki.
  8. Ostudzić.
  9. Ciasto rozwałkować na dużej brytfannie, nakłuwać.
  10. Posmarować marmoladą,a na to wyłożyć masę.
  11. Po upieczeniu polukrować dowolnie.