Mazurek orzechowo-żurawinowy
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • zmielone orzechy włoskie - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka do podsypania - 50 gramów
  • lukier:
  • cukier puder - 400 gramów
  • sok żurawinowy - 6 łyżek
  • wierzch:
  • suszona żurawina - 100 gramów
  • słupki migdałowe - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem. Następnie zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki. Przygotuj niską foremkę o wymiarach 30 x 34 cm.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką papierze do pieczenia i włóż razem z papierem do foremki. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika, piecz około 20 minut.
  3. Sok lekko podgrzej. Cukier puder przesiej przez sito i utrzyj z sokiem z żurawiny. Jeśli otrzymany lukier jest zbyt gęsty dodaj odrobinę soku lub wody.
  4. Jeszcze ciepły lukier wylej na upieczone ciasto i szybko rozprowadź.
  5. Całość posyp suszonymi żurawinami i słupkami migdałowymi. Możesz bakalie lekko docisnąć dłonią. Odstaw do zastygnięcia.