Mazurek orzechowo-żurawinowy

10


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna250 gramów
zmielone orzechy włoskie 100 gramów
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
jajko1 sztuka
mąka do podsypania50 gramów
Lukier::
cukier puder400 gramów
sok żurawinowy6 łyżek
Wierzch::
suszona żurawina100 gramów
słupki migdałowe3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem. Następnie zagnieć w kulkę i odłóż na 30 minut do lodówki. Przygotuj niską foremkę o wymiarach 30 x 34 cm.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką papierze do pieczenia i włóż razem z papierem do foremki. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika, piecz około 20 minut.
Krok 3
Sok lekko podgrzej. Cukier puder przesiej przez sito i utrzyj z sokiem z żurawiny. Jeśli otrzymany lukier jest zbyt gęsty dodaj odrobinę soku lub wody.
Krok 4
Jeszcze ciepły lukier wylej na upieczone ciasto i szybko rozprowadź.
Krok 5
Całość posyp suszonymi żurawinami i słupkami migdałowymi. Możesz bakalie lekko docisnąć dłonią. Odstaw do zastygnięcia.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl