Mazurek orzechowy z granatem
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto:
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 125 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • dżem z czarnej porzeczki - 3 łyżki
  • masa orzechowa:
  • serek mascarpone - 200 gramów
  • masło orzechowe - 150 gramów
  • miód naturalny - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • wierzch:
  • dżem z czarnej porzeczki - 2 łyżki
  • owoc granatu - 0.5 sztuk
  • orzeszki ziemne - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem i zagnieć w kulkę. Odłóż na 20 minut do lodówki. W tym czasie foremkę do tarty o wymiarach 20 x 27 cm wysmaruj Kasią.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki foremki. Nakłuj widelcem, posmaruj dżemem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnia na około 20 minut..
  3. Do miski miksera włóż: serek mascarpone, masło orzechowe, miód i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  4. Otrzymaną masę orzechową rozsmaruj na wystudzonym cieście. Dżem podgrzej w rondelku, aby stał się rzadszy.
  5. Powierzchnię mazurka udekoruj dżemem i orzeszkami. Całość posyp pestkami granatu. Odstaw do lodówki.