Mazurek orzechowy z granatem

24


Łatwe


40 min.


2 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak125 gramów
cukier puder50 gramów
jajko1 sztuka
dżem z czarnej porzeczki3 łyżki
Masa orzechowa::
serek mascarpone200 gramów
masło orzechowe150 gramów
miód naturalny3 łyżki
sok z cytryny2 łyżeczki
Wierzch::
dżem z czarnej porzeczki2 łyżki
owoc granatu0.5 sztuk
orzeszki ziemne3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem i zagnieć w kulkę. Odłóż na 20 minut do lodówki. W tym czasie foremkę do tarty o wymiarach 20 x 27 cm wysmaruj Kasią.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki foremki. Nakłuj widelcem, posmaruj dżemem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnia na około 20 minut..
Krok 3
Do miski miksera włóż: serek mascarpone, masło orzechowe, miód i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Otrzymaną masę orzechową rozsmaruj na wystudzonym cieście. Dżem podgrzej w rondelku, aby stał się rzadszy.
Krok 5
Powierzchnię mazurka udekoruj dżemem i orzeszkami. Całość posyp pestkami granatu. Odstaw do lodówki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl