Mazurek orzechowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • zmielone orzechy włoskie - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • śmietana - 1 łyżka
  • wierzch
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.6 opakowań
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • mleko w proszku - 0.75 szklanek
  • woda - 2 łyżki
  • dekoracja
  • migdały - 1 garść
  • kandyzowane wiśnie - 1 garść

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż Kasię, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
  2. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27 cm. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 st.C około 20 minut.
  4. Przygotuj pomadę. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.
  5. Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Odstaw na chwilę do zastygnięcia.
  6. Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi owocami.