Mazurek orzechowy

19


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
cukier0.5 szklanek
mąka1 szklanka
zmielone orzechy włoskie 1.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
jajko1 sztuka
śmietana1 łyżka
Wierzch:
Kostka do pieczenia Kasia0.6 opakowań
cukier puder0.75 szklanek
mleko w proszku0.75 szklanek
woda2 łyżki
Dekoracja:
migdały1 garść
kandyzowane wiśnie1 garść
Przygotowanie
Krok 1
Do miski włóż Kasię, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.
Krok 2
Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Krok 3
Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27 cm. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 st.C około 20 minut.
Krok 4
Przygotuj pomadę. Kasię rozpuść w rondelku, dodaj cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.
Krok 5
Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Odstaw na chwilę do zastygnięcia.
Krok 6
Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi owocami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl