Mazurek paryski

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 11 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 7 dekagramów
  • cukier puder - 4 dekagramy
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżka
  • mąka - 6 dekagramów
  • cukier - 5 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • jajka - 2 sztuki
  • dżem - 1 opakowanie
  • lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z Kasią posiekać nożem, dodać cukier, jajo i śmietanę.
  2. Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.
  3. Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka.
  4. Na kruche ciasto nałożyć warstwę dżemu, a na dżem ciasto maślane (utrzeć Kasię z cukrem, dodając jaja, a na końcu mąkę).
  5. Brzegi obramować wałeczkiem z kruchego ciasta.
  6. Mazurek wstawić do gorącego piecyka na 15-20 min, po ostudzeniu oblać lukrem i udekorować, najlepiej motywami wielkanocnymi.