Mazurek pisanka z domowym kajmakiem
  • 120 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 18 minut
  • 200 °C °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 175 gramów
  • cukier puder - 25 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • kwaśna śmietana 18% - 0.5 łyżek
  • Śmietana kremówka 30% lub 36% - 160 mililitrów
  • kropla ekstraktu waniliowego - 5 sztuk
  • jasny cukier brązowy - 140 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Papier do pieczenia połóż na blaszce i odrysuj na nim formę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłuż z jednej strony na kształt jajka. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ręcznie. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 3 - 4 mm, wytnij kształt jajka i przełóż na odrysowaną formę pisanki. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtuj wałeczek i przyklej (pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie).
  3. Ciasto ponownie schłodź w lodówce przez 30 - 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto w kilku miejscach ponakłuwaj widelcem. Piecz około 15 - 18 minut w temperaturze 200 ºC, do wypieczenia i zarumienienia. Wyjmij, wystudź na kratce.
  4. Wszystkie składniki umieść w niedużym garnuszku. Wymieszaj i gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 30 minut, co pewien czas mieszając. Odczekaj 3 minuty, gorący kajmak wylej na kruchą upieczoną pisankę, rozprowadź i udekoruj według uznania. Kajmak najszybciej tężeje w lodówce.