Mazurek pomarańczowy

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12.5 dekagramów
  • cukier - 25 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • marmolada pomarańczowa - 1 puszka
  • owoce kandyzowane - 1 unit
  • pomarańcza - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z połową cukru, żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Zmieszać z pianą z białek, włożyć do natłuszczonej formy.
  3. Upieczony placek przeciąć na pół i przełożyć marmoladą.
  4. Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę, utrzeć z cukrem, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru.
  5. Utrzeć na gęsty lukier.
  6. Posmarować mazurek i wstawić na krótko do ciepłego piekarnika, wysuszyć i udekorować bakaliami.