Mazurek przekładany
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • mąka - 2.5 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • miód - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • dżem - 1 opakowanie
  • migdały - 1 opakowanie
  • skórka pomarańczowa - 1 sztuka
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • kolorowe galaretki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę zmieszać z sodą, cukrem, miodem, Kasią i jajkami.
  2. Zagnieść ciasto (1/3 odłożyć do dekoracji).
  3. Z ciasta uformować spód mazurka i ponacinać brzegi.
  4. Z ciasta 1/3 uformować i powycinać listki i różyczki.
  5. Na blasze wyłożonej pergaminem przenieść spód mazurka i dekoracje.
  6. Piec w temp 190 st. C 30 minut.
  7. Spód ostudzić, przekroić na dwa płaty, posmarować częścią dżemu, złożyć.
  8. Wierzch mazurka posmarować resztą dżemu i dowolnie udekorować...