Mazurek Wielkanocny

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 litr

6 łyżek

2 opakowania

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masa budyniowa: gotujemy budynie i studzimy.

Krok 2

Miksujemy margarynę Kasię i łączymy z zimnym budyniem na gładką masę.

Krok 3

Następnie przekładamy na zmianę wafel powidłami wiśniowymi, masą budyniową i karmelem.

Krok 4

Na koniec polewamy polewą i dekorujemy według uznania. Mój pomysł widać na zdjęciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek WielkanocnyMazurek Wielkanocny

Mazurek – jedno z tych ciast, bez których wiele osób nie wyobraża sobie spędzenia świąt wielkanocnych. Wiele przepisów wymaga jednak sporych nakładów pracy i czasu, którego często zbyt mało w natłoku obowiązków. Jeśli Tobie również brakuje wolnych chwil, wypróbuj przepisu na mazurek wielkanocny z użyciem wafli. Niewielka zmiana, a zdecydowanie ułatwi przygotowanie ciasta – pozostanie już tylko przełożenie kolejnych warstw. Na bazie budyniu należy przygotować masę waniliowo-śmietankową. W tym samym czasie można zacząć gotować karmel. Użyj gotowego, jeśli chcesz jeszcze bardziej uprościć przygotowanie mazurka. To już prawie wszystko. Pozostaje tylko przełamanie słodyczy kwaskowatą wiśniową konfiturą. Możesz oczywiście użyć innej, np. malinowej, truskawkowej, śliwkowej. Mazurek jest już prawie gotowy – jeszcze tylko kilka detali, w końcu dekoracje to coś, co wyróżnia go spośród innych ciast. Wykorzystaj do ich stworzenia migdały, marcepan, jadalne kwiaty, użyj lukru lub białej czekolady do tworzenia wzorów. Zobacz czego brakuje w Twojej kuchni, skompletuj składniki i wypróbuj przepis!