Mazurek Wielkanocny

- Krok 1Masa budyniowa: gotujemy budynie i studzimy.
- Krok 2Miksujemy margarynę Kasię i łączymy z zimnym budyniem na gładką masę.
- Krok 3Następnie przekładamy na zmianę wafel powidłami wiśniowymi, masą budyniową i karmelem.
- Krok 4Na koniec polewamy polewą i dekorujemy według uznania. Mój pomysł widać na zdjęciu.
Mazurek – jedno z tych ciast, bez których wiele osób nie wyobraża sobie spędzenia świąt wielkanocnych. Wiele przepisów wymaga jednak sporych nakładów pracy i czasu, którego często zbyt mało w natłoku obowiązków. Jeśli Tobie również brakuje wolnych chwil, wypróbuj przepisu na mazurek wielkanocny z użyciem wafli. Niewielka zmiana, a zdecydowanie ułatwi przygotowanie ciasta – pozostanie już tylko przełożenie kolejnych warstw. Na bazie budyniu należy przygotować masę waniliowo-śmietankową. W tym samym czasie można zacząć gotować karmel. Użyj gotowego, jeśli chcesz jeszcze bardziej uprościć przygotowanie mazurka. To już prawie wszystko. Pozostaje tylko przełamanie słodyczy kwaskowatą wiśniową konfiturą. Możesz oczywiście użyć innej, np. malinowej, truskawkowej, śliwkowej. Mazurek jest już prawie gotowy – jeszcze tylko kilka detali, w końcu dekoracje to coś, co wyróżnia go spośród innych ciast. Wykorzystaj do ich stworzenia migdały, marcepan, jadalne kwiaty, użyj lukru lub białej czekolady do tworzenia wzorów. Zobacz czego brakuje w Twojej kuchni, skompletuj składniki i wypróbuj przepis!