Mazurek z kiwi
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 160 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • śmietana - 1 łyżka
  • polewa z białej czekolady - 1 opakowanie
  • kwaśna marmolada - 2 łyżki
  • kiwi - 1 sztuka
  • skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj posiekaną Kasię, jajko i śmietanę.
  2. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij z niego krążek trochę większy od foremki i wylep nim okrągłą formę.
  4. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
  5. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj i małym nożykiem wytnij z niego małe listki.
  6. Brzeg ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, przylep do niego listki i ponownie posmaruj jajkiem.
  7. Ciasto piecz w 200 st. C około 20 minut.
  8. Wystudź.
  9. Posmaruj marmoladą, a następnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową.
  10. Gdy polewa zastygnie, udekoruj plasterkami kiwi i skórką pomarańczową.