Mazurek z konfiturą żurawinową
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • śmietana - 2 łyżki
  • konfitury z żurawiny - 250 gramów
  • suszone morele - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, śmietanę i miękką Kasię.
  2. Wszystko wymieszaj mikserem, wyłóż na stół i szybko zagnieć ciasto.
  3. Włóż do lodówki na ok. 30 min.
  4. Następnie rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wyklej nim dokładnie spód oraz boki natłuszczonej i posypanej mąką lub bułką tartą formy do tarty.
  5. Ponakłuwaj widelcem i piecz około 15-20 min. w 180 st. C.
  6. Konfiturę podgrzej w rondelku i ciepłą wyłóż na ciasto. Udekoruj suszonymi morelami i migdałami.