Mazurek z masą chałwową
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 C °C
  • 24cm x 30 cm

Składniki:

  • mąka pszenna - 35 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier puder - 5 dekagramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12 dekagramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • kwaśna śmietana 18% - 2 łyżki
  • mleko w proszku - 12 dekagramów
  • kakao nesquick - 3 łyżki
  • bakalie - 1 opakowanie
  • posypka - 1 opakowanie
  • lukier - 1 opakowanie
  • czekolada - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Składniki ciasta zagnieść i wylepić 3/4 na blachę (24x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Z reszty ciasta zrobić ozdobne brzegi.Ciasto piec 25 minut w temperaturze 180 C, wystudzić.
  2. Kasię, śmietanę, cukier i kakao rozpuścić w garnku(nie dopuścić do zagotowania).Do letniej masy dodać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę.
  3. Wylać masę na ciasto.Dowolnie udekorować mazurka.Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego!