Mazurek żurawinowy
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • brak danych °C

Składniki:

  • kruche ciasto wg uznania - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 180 gramów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • mleko w proszku - 1 szklanka
  • gorąca woda - 3 łyżki
  • aromat rumowy - 2 mililitry
  • suszona żurawina - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Zrobić kruche ciasto wg. dowolnego przepisu.
  2. Upiec cienki placek.
  3. Wszystkie składniki na pomadę wrzucić do garnka.
  4. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż do rozpuszczenia składników.
  5. Ostrożnie, bo lubi się przypalić.
  6. Jak już się prawie zagotuje, zdjąć z gazu.
  7. Wylać jeszcze gorącą pomadę na ciasto.
  8. Rozprowadzić równo.
  9. Posypać obficie suszoną żurawiną.