Medaliony cielęce z makaronem w sosie grzybowym

Składniki:

  • schab cielęcy - 600 gramów
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • makaron wstążki - 300 gramów
  • kurki - 300 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana kremówka - 1 szklanka
  • szałwia - 1 łyżeczka
  • winiak - 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj i pokrój na 8 kawałków. Oczyść i umyj warzywa.
  2. Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę drobno posiekaj. Warzywami owiń cielęcinę i zepnij wykałaczkami.
  3. Grzyby dokładnie oczyść i umyj. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, dopraw winiakiem i dodaj Bulion grzybowy Knorr i śmietanę. Całość gotuj jeszcze kilka minut.
  4. Dodaj szałwię i dopraw pieprzem do smaku. Ugotuj makaron al dente.
  5. Przygotowane medaliony smaż na oleju z każdej strony po 3-4 minuty. Odcedź ugotowany makaron.
  6. Mięso wyłóż na talerze wraz z makaronem. Całość polej sosem grzybowym.