Medaliony schabowe zapiekane z brokułami pod kołderką sera
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab - 50 dekagramów
  • czosnek - ząbki - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki
  • białe wino - 100 mililitrów
  • masło - 100 gramów
  • brokuł mały - 0.5 sztuk
  • ser zółty w plastrach - 6 sztuk
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój na ok 6 medalionów.
  2. Do miseczki przeciśnij przez praskę czosnek, dodaj marynatę w proszku i olej, wymieszaj i natrzyj nią mięso. Odstaw do marynowania na 2 godziny.
  3. Po tym czasie medaliony rozłóż jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wylej wino. Na każdym medalionie ułóż różyczki brokuła oraz plasterek masła. Piecz pod przykryciem przez 20 min. Po tym czasie odkryj mięso, na każdym medalionie ułóż plasterek sera i zapiekaj aż się rozpuści.