Medaliony wołowe z gruszką

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • pieprz
  • pieczarki - 450 gramów
  • sól
  • masło - 1 łyżka
  • polędwica wołowa - 4 plastry
  • oliwa - 5 łyżek
  • śmietana 36% - 0.5 szklanek
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • gruszki - 2 szklanki
  • brązowy cukier - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj następnie usmaż na połowie oleju. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i duś 10 minut.
  2. Mięso rozgnieć w dłoniach lub delikatnie rozwałkuj. Oprósz pieprzem. Usmaż na pozostałym oleju. Potem zapiekaj 5 minut w 140 stopniach.
  3. Gruszki umyj, obierz i pokrój w ćwiartki, skrop sokiem cytrynowym, usmaż w karmelu zrobionym masła, cukru i 4 łyżek wody.
  4. Każdy medalion obłóż pieczarkami, polej sosem i udekoruj gruszką. Podaj z małymi, młodymi ziemniaczkami, ugotowanych w łupinach i oblanych masełkiem z koprem.