Medaliony z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami, kaszą gryczaną, modrą kapustą

20


Łatwe


50 min.


3 os.

Składniki
polędwiczka wieprzowa400 gramów
kapusta czerwona 1 sztuka
pieczarki200 gramów
cebula1 sztuka
kasza gryczana200 gramów
sól1 szczypta
olej3 łyżki
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżka
ziele angielskie3 sztuki
liść laurowy2 sztuki
ocet1 łyżka
woda4 szklanki
masło1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Kasze ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kapustę poszatkuj, zalej 3 szklankami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę octu, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 2
Polędwiczki oczyść z błon i pokrój w 3 cm medaliony, pieczarki i cebulę przekrój na cztery. Wszystko oprósz przyprawą do mięs z każdej strony.Na patelni rozgrzej olej i smaż medaliony wraz z pieczarkami i cebulą na złoty kolor.
Krok 3
Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj masło, szklankę wody i piecz pod przykryciem 20 min. w temp. 180 st. C. Podawaj z ugotowaną kaszą i modrą kapustą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl