Meksykańska jajecznica

9


Łatwe


15 min.


2 os.

Składniki
cebulka dymka2 sztuki
żółta papryka1 sztuka
Przyprawa Adobo Knorr2 łyżeczki
pomidory150 gramów
oliwa1 łyżka
czerwona fasola w puszce1 opakowanie
jaja4 sztuki
masło1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj warzywa: dymkę obierz z suchych części i pokrój w małe plasterki. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i wraz z pomidorem pokrój na niewielką kostkę. Fasolkę przełóż na sitko, by odsączyć nadmiar płynów.
Krok 2
Na patelnię wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć dymkę z papryką i chwilę podsmaż, często mieszając. Po chwili dodaj przyprawę Adobo Knorr i wszystko smaż jeszcze przez 1 minutę. Teraz dodaj pomidory oraz odcedzoną fasolkę. Całość porządnie wymieszaj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 5 minut.
Krok 3
Na oddzielnej patelni rozpuść masło. Jajka rozkłóć i usmaż klasyczną jajecznicę.
Krok 4
Gorące warzywa wyłóż na talerz. Na nich ułóż jajecznicę. Gotowe danie posyp posiekaną zieloną cebulką lub pietruszką. Podawaj natychmiast, póki jest gorące.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl