Meksykańska potrawka z kurczaka

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki
  • pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 6 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • bulion - 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • ryż - 1 szklanka
  • groszek konserwowy - 0.5 opakowań
  • papryka ostra - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki pokrój drobno i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Groszek odsącz z wody.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokrój i podsmaż na oleju.
  3. Wsyp ryż i smaż do czasu, gdy stanie się szklisty.
  4. Dodaj pokrojone mięso, pieczarki i groszek. Nadal smaż.
  5. Zrób sos z 2 szklanek bulionu, 1 łyżki koncentratu, ostrej papryki, soli i pieprzu, a następnie zalej nim smażone składniki.
  6. Gotuj na małym ogniu do czasu, gdy ryż wchłonie bulion i stanie się miękki.