Meksykańska sałatka z bulw topinamburu

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • ocet - 0.5 łyżeczek
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • olej z orzeszków - 8 łyżek
  • bulwy topinamburu - 750 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Bulwy oczyść, obierz i gotuj w lekko osolonej wodzie do momentu, gdy będą miękkie. Powinno to zająć 15-20 minut.
  2. Bulwy odcedź, pokrój w plasterki i przełóż do salaterki.
  3. Olej z orzeszków ziemnych wymieszaj razem z odrobiną octu, musztardą i dopraw.
  4. Zalej ugotowane bulwy i dokładnie wymieszaj.
  5. Sałatkę z bulw topinamburu podawaj zamiast ziemniaków do obiadu lub jako samodzielne danie.