Meksykańska tortilla kukurydziana z wołowiną i awokado

5


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa400 gramów
sól0.5 łyżeczek
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 łyżeczka
limonka2 sztuki
pomidory pellati400 gramów
olej rzepakowy 4 łyżki
Rosół wołowy Knorr1 sztuka
tortille z kukurydzy12 sztuk
cebula1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
mango1 sztuka
pomidory2 sztuki
awokado1 sztuka
natka kolendry1 pęczek
cytryna1 sztuka
papryczka chili1 sztuka
papryczka jalapeno1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso przełóż do miski, oprósz solą, a następnie zmielonym czarnym pieprzem. Na mięso dodatkowo wyciśnij sok z limonki. Mięso odstaw na 30 minut, aby się zamarynowało.
Krok 2
Pomidory z puszki i jalapeno zmiksuj na gładką masę. Przelej do garnka i gotuj ok. 5 minut, dopraw do smaku kostką rosołową Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Krok 3
Pokrojone w kosteczkę mango, pomidory, paprykę, awokado, po jednej papryczce chili i drobno posiekaną kolendrę wymieszaj razem. Dopraw do smaku szczyptą soli, cukru i sokiem z limonki. Odstaw na bok.
Krok 4
Na szerokiej patelni rozgrzej dobrze tłuszcz i smaż mięso partiami – z każdej strony, a następnie przekładaj do czystej miski.
Krok 5
Tortille podgrzej w mikrofali. Posmaruj je sosem pomidorowym, nałóż wołowinę oraz salsę z awokado, mango, pomidorów i papryki. Brzegi tortilli zawiń do środka, a następnie zroluj całą tortillę. Tortille podawaj z sosem pomidorowym i kawałkiem cytryny.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl