Meksykański kurczak pod pierzynką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 2 sztuki
  • Fix Chili con carne Knorr - 1 opakowanie
  • ciasto filo - 1 sztuka
  • woda - 250 mililitrów
  • czerwona fasola z puszki - 100 gramów
  • kukurydza z puszki - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka, paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Począwszy od cebuli, wszystko razem przesmaż na rozgrzanej oliwie.
  2. Do mięsa wlej 250 ml wody, dodaj fasolę, kukurydzę oraz Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj 10 minut. Pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę.
  3. Gotową potrawę nałóż do bulionówek i ustaw na blasze do pieczenia. Na wierzchu każdego z naczynek ułóż pognieciony w dłoniach kawałek ciasta filo.
  4. Blachę z bulionówkami wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 10 minut. Danie podawaj gorące.