Meksykański sos do tortilli

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • pieprz
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • sól
  • oregano
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • papryczka chilli
  • cynamon
  • kolendra
  • goździki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulkę posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, dodaj oczyszczone z nasion pocięte w kostki papryki i marchewkę pokrojoną w plasterki.
  2. Podduś przez kilka minut na małym ogniu. Obierz ze skórki pomidory i pokrój w kostkę. Zmiksuj, dodaj do warzyw i duś aż wszystkie warzywa będą miękkie
  3. Dodaj osączoną z zalewy fasolkę i dopraw do smaku przyprawami na ostro.
  4. Nadziewaj przygotowanym meksykańskim farszem tortille i zwijaj w rulony.