Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka - 0.3 kilogramów
  • tortilla pszenna - 4 sztuki
  • Fix Chili con carne Knorr - 1 opakowanie
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • czarna fasola w puszce - 0.5 szklanek
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • ser cheddar tarty - 100 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.
  2. Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa, dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut.
  3. Fix kurczak po meksykańsku Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.
  4. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.
  5. Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nią farsz, posyp starym serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.