Meksykańskie kotleciki wołowe z fasolą

29


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
mielona wołowina0.5 kilogramów
Przyprawa do mięs Knorr1 opakowanie
czerwona fasola1 słoik
średnie cebule2 sztuki
tarta bułka4 łyżki
jajka2 sztuki
olej1 łyżka
ząbek czosnku1 sztuka
kmin rzymski0.5 łyżeczek
chili mielone0.5 łyżeczek
świeża kolendra0.5 pęczków
limonka1 sztuka
mąka0.5 szklanek
olej do smażenia10 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Obierz i drobno posiekaj cebule i czosnek. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę.
Krok 2
Dodaj czosnek, tartą bułkę, kumin i chilli do wołowiny, po czym dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Dodaj jajka oraz Przyprawę do mięs Knorr i wymieszaj do momentu, gdy masa stanie się jednolita.
Krok 4
Dodaj fasolę z puszki i jeszcze przez chwilę wyrabiaj masę, uważaj jednak, żeby nie rozgnieść fasoli.
Krok 5
Formuj z masy okrągłe, niezbyt płaskie kotleciki. Każdy z nich obtocz w mące i wstaw na kilka minut do lodówki (by odrobinę stwardniał).
Krok 6
Smaż kotleciki na złoto, w sporej ilości oleju.
Krok 7
Gdy uzyskają złotobrązowy kolor wyjmij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj obsypane posiekaną kolendrą i skropione sokiem z limonki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl