Meksykańskie kotleciki wołowe z fasolą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona wołowina - 0.5 kilogramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • czerwona fasola - 1 słoik
  • średnie cebule - 2 sztuki
  • tarta bułka - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • świeża kolendra - 0.5 pęczków
  • limonka - 1 sztuka
  • mąka - 0.5 szklanek
  • olej do smażenia - 10 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i drobno posiekaj cebule i czosnek. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę.
  2. Dodaj czosnek, tartą bułkę, kumin i chilli do wołowiny, po czym dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj jajka oraz Przyprawę do mięs Knorr i wymieszaj do momentu, gdy masa stanie się jednolita.
  4. Dodaj fasolę z puszki i jeszcze przez chwilę wyrabiaj masę, uważaj jednak, żeby nie rozgnieść fasoli.
  5. Formuj z masy okrągłe, niezbyt płaskie kotleciki. Każdy z nich obtocz w mące i wstaw na kilka minut do lodówki (by odrobinę stwardniał).
  6. Smaż kotleciki na złoto, w sporej ilości oleju.
  7. Gdy uzyskają złotobrązowy kolor wyjmij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj obsypane posiekaną kolendrą i skropione sokiem z limonki.