Meksykańskie krokiety z wołowiną

89


Łatwe


70 min.


4 os.

Składniki
Szponder wołowy350 gramów
włoszczyzna1 pęczek
czarna fasola z puszki150 gramów
papryka czerwona1 sztuka
papryka żółta1 sztuka
Przyprawa Adobo Knorr2 łyżki
kolendra1 pęczek
limonka1 sztuka
olej do smażenia50 mililitrów
Sos beszamel::
masło2 łyżki
mąka pszenna2 łyżki
mleko250 mililitrów
Do panierowania::
jajka2 sztuki
mąka4 łyżki
bułka tarta1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Z wołowiny wraz z włoszczyzną i kostką Knorr ugotuj rosół. Jak mięso będzie miękkie, odcedź rosół i zachowaj do innej potrawy. Mięso ostudź i następnie pokrój na drobne kawałki.
Krok 2
W tym czasie przygotuj sos beszamel. Rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę i jak się połączą wlej mleko. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. W razie potrzeby dopraw szczyptą soli.
Krok 3
Odcedź fasolę z puszki. Papryki pokrój w drobną kotkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojone mięso wołowe, fasolę, przyprawę Adobo Knorr i smaż całość kilka minut aż składniki się połączą.
Krok 4
Kolendrę posiekaj, wyciśnij sok z limonki. Teraz w dużej misce wymieszaj mięso wołowe, beszamel, kolendrę i sok z limonki. Całość powinna być dość gęsta i kleista. Przełóż wszystko do płaskiego naczynia i włóż do lodówki aż dobrze wystygnie i stężeje.
Krok 5
Przygotuj składniki do panierowania. Rozkłóć jajko, wysyp na talerze mąkę i bułkę tartą. W dłoniach formuj małe krokiety. Panieruj klasycznie w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety możesz smażyć od razu w oleju lub zamrozić i smażyć w dowolnym momencie.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl