Meksykańskie krokiety z wołowiną
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • papryka zielona - 0.5 sztuk
  • cebula, pokrojona w drobną kostkę - 1.5 sztuk
  • kukurydza z puszki - 3 łyżki
  • ser żółty starty - 3 łyżki
  • czosnek posiekany, ząbek - 1 sztuka
  • naleśniki:
  • mleko - 0.5 szklanek
  • woda - 0.5 szklanek
  • mąka - 1 szklanka
  • jajka - 1 sztuka
  • do panierowania:
  • mąka - 4 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, papryki oraz cebulę pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Mięso przesmaż na złoty kolor, dodaj czosnek, cebulę, papryki oraz kukurydzę i smaż chwilę razem.
  3. Farsz wystudź. Po tym czasie dodaj starty ser i wymieszaj.
  4. Przygotuj naleśniki. W misce połącz mleko, jedno jajko, mąkę oraz 2 łyżki Ramy. Z przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanej Ramie.
  5. Farsz nałóż na naleśniki, następnie zroluj zawijając najpierw brzegi naleśnika do środka tak, aby farsz się nie wydostał. Przygotowane naleśniki panieruj w mące, roztrzepanym jajku oraz tartej bułce.
  6. Krokiety smaż na rozgrzanej Ramie na złoty kolor. Podawaj na ciepło.