Meksykańskie mule

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pomidor - 3 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • zielona papryka - 2 sztuki
  • czerwona papryczka chilli - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 1 łyżka
  • czosnek ząbki - 1 sztuka
  • sprawione mule - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Mule gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Muszle, które nie otworzyły się w trakcie gotowania wyrzuć, pozostałe przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, papryki wypestkuj i pokrój w kostkę, a pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj chili oraz zieloną paprykę i podsmaż.
  4. Dodaj pomidory i smaż przez 5-10 minut. Na samym końcu dodaj posiekany czosnek, wymieszaj i dopraw warzywa do smaku.
  5. Polej przygotowanym sosem mule, oprósz wiórkami masła i bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni do momentu, gdy potrawa uzyska ciemnobrązowy kolor. Meksykańskie mule podawaj na gorąco.