Meksykańskie nachos z chilli con carne

62


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone0.5 kilogramów
Przyprawa do gyrosa Knorr
cebule2 sztuki
czerwona fasola w puszce200 gramów
pomidory w puszce400 mililitrów
chipsy nachos2 opakowania
ząbek czosnku2 sztuki
kmin rzymski5 gramów
papryczka chilli1 sztuka
ser żółty200 gramów
pęczek świeżej kolendry1 sztuka
olej do smażenia
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowanie chili con carne z nachosmi zacznij od posiekania warzyw – dwóch cebul, dwóch ząbków czosnku i papryczki chili. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wsyp na nią pokrojoną cebulę i czosnek. Zaczekaj, aż nieco się zarumienią, a następnie dodaj chili. Dosyp na patelnię także 5 gramów kminu rzymskiego. Przemieszaj składniki i smaż przez kilka minut. Dzięki temu przyprawy nadadzą całości swój niepowtarzalny aromat.
Krok 2
Dodaj na patelnię 500 gramów mielonego mięsa. Posyp je z wierzchu Przyprawą do gyrosa Knorr. Smaż przez chwilę. W tym czasie wysyp na deskę do krojenia 400 mililitrów pomidorów z puszki i posiekaj je. Nie musisz ich odcedzać – sok jest ważny dla całej potrawy. Wsyp pomidory na patelnię do mięsa i warzyw.
Krok 3
Duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec dodaj na patelnię czerwoną fasolkę z puszki. Duś danie w ten sam sposób jeszcze przez kilka minut. Dopilnuj jednak, aby fasolka się nie rozgotowała i nie rozpadła.
Krok 4
Przygotuj talerze, w których będziesz serwować chili con carne nachos. Wsyp do nich nachosy, a następnie polej po wierzchu sosem mięsnym. Potrawę możesz podawać natychmiast – nachosy z mięsem mielonym gotowe!
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl