Meksykańskie naleśniki z warzywami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 1.5 szklanek
  • woda mineralna - 0.2 szklanek
  • olej - 30 mililitrów
  • tłuszcz do smażenia
  • sól - 1 szczypta
  • kolendra - 0.2 łyżeczek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 0.2 łyżeczek
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • nadzienie
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
  • cebula biała - 1 sztuka
  • papryczka chilli - 0.5 sztuk
  • oliwa - 50 mililitrów
  • kukurydza z puszki - 1 opakowanie
  • fasola z puszki - 1 opakowanie
  • ser żółty tarty - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: jajka, mąkę, mleko, wodę, olej, sól oraz szczyptę kuminu i kolendry. Gdy ciasto otrzyma gładką, kleistą konsystencję, smaż naleśniki.
  2. Cukinię oraz czerwoną cebulę pokrój w niewielką kostkę. Kolendrę posiekaj. Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę, dodaj następnie cukinię oraz fasolę i kukurydzę puszki. Dodaj kolendrę i dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr. Wymieszaj całość.
  3. Gotowy farsz zawiń w naleśniki i ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
  4. Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie, w rondelku, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, posiekaną papryczkę chilli oraz łyżkę pokrojonej kolendry. Zagotuj.
  5. Gotowy sos wlej do naczynia z naleśnikami, posyp startym serem, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.