Meksykańskie ogniste steki chimichurri

Składniki:

  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • sok z limonki - 0.5 szklanek
  • kolendra - 0.5 pęczków
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • oliwa - 0.5 szklanek
  • steki z polędwicy - 4 sztuki
  • steki z karkówki - 4 sztuki
  • papryczki jalapeno lub piripiri - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek posiekaj i posól. Natkę, kolendrę i papryczki również posiekaj, wymieszaj z czosnkiem.
  2. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki. Dolej oliwę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  3. Steki oprósz solą i pieprzem i smaż na oleju na mocnym ogniu tak długo, by pozostały w środku soczyste.
  4. Polędwicy nie sól, ale podsmaż przez 3 minuty z każdej strony. Oprósz solą po zdjęciu z patelni.
  5. Mięso wyłóż na talerze, obok postaw miseczki wypełnione wcześniej przygotowanym, piekielnie ostrym sosem. Serwuj z sałatką.