Melba
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • biszkopt z 4 jaj - 1 sztuka
  • masa
  • jajko - 4 sztuki
  • kwaśna śmietana - 0.5 litrów
  • mleko - 1 litr
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • kakao - 3 łyżki
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • galaretka - 1 opakowanie
  • owoce - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt upiec na okrągłej lub prostokątnej blaszce wg. ulubionego przepisu.
  2. Masa: jajka wymieszać ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka.
  3. Gotować, aż powstanie twarożek.
  4. Odcedzić na sitku i wystudzić.
  5. Utrzeć Kasię z cukrem pudrem i aromatem, dodawać twarożek.
  6. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  7. Białą część wyłożyć na biszkopt, na to masę kakaową.
  8. Na tym ułożyć truskawki i zalać galaretką.
  9. Wstawić na noc do lodówki! Smacznego!