Przygotowanie |
Krok 1 |
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojoną na kawałki Kasię włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem, aż z ciasta zrobią się okruszki. |
Krok 2 |
Dodać jajko oraz amaretto i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć. Utworzyć kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. |
Krok 3 |
Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. |
Krok 4 |
Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód tarty dokładnie nakłuć widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą). |
Krok 5 |
Piec w 180 st. 20-25 minut aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie. W tym czasie przygotować budyń i galaretkę. |
Krok 6 |
Wyłożyć budyń na wystudzone ciasto, pokrojone w cienkie plasterki melony poukładać naprzemian tworząc koło, zalać tężejącą galaretką morelową i odstawić do lodówki, do stężenia. |