Melonowa słodycz - krucha tarta z melonami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • cukier puder - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • 1 łyżka amaretto - 2 łyżeczki
  • budyń waniliowy - 1 sztuka
  • nadzienie
  • żółty melon - 0.5 sztuk
  • melon Gala - 0.5 sztuk
  • galaretka morelowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojoną na kawałki Kasię włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem, aż z ciasta zrobią się okruszki.
  2. Dodać jajko oraz amaretto i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć. Utworzyć kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
  3. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią.
  4. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód tarty dokładnie nakłuć widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą).
  5. Piec w 180 st. 20-25 minut aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie. W tym czasie przygotować budyń i galaretkę.
  6. Wyłożyć budyń na wystudzone ciasto, pokrojone w cienkie plasterki melony poukładać naprzemian tworząc koło, zalać tężejącą galaretką morelową i odstawić do lodówki, do stężenia.