Melonowa słodycz - krucha tarta z melonami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka pszenna200 gramów
cukier puder3 łyżki
jajko1 sztuka
1 łyżka amaretto2 łyżeczki
budyń waniliowy1 sztuka
Nadzienie:
żółty melon0.5 sztuk
melon Gala0.5 sztuk
galaretka morelowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojoną na kawałki Kasię włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem, aż z ciasta zrobią się okruszki.
Krok 2
Dodać jajko oraz amaretto i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć. Utworzyć kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
Krok 3
Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią.
Krok 4
Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód tarty dokładnie nakłuć widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą).
Krok 5
Piec w 180 st. 20-25 minut aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie. W tym czasie przygotować budyń i galaretkę.
Krok 6
Wyłożyć budyń na wystudzone ciasto, pokrojone w cienkie plasterki melony poukładać naprzemian tworząc koło, zalać tężejącą galaretką morelową i odstawić do lodówki, do stężenia.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl