Mieleńce z kukurydzą

1


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
mięso mielone z udźca indyka 600 gramów
cebula biała nieduża 2 sztuki
kukurydza konserwowa, odcedzona 0.5 szklanek
jajko1 sztuka
bułka tarta do masy 4 łyżki
mleko8 łyżek
pieprz ziołowy0.5 łyżeczek
sos chilli z czosnkiem 3 łyżeczki
sól0.5 łyżeczek
papryka0.5 łyżeczek
bułka tarta2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso można kupić już zmielone albo samemu zmielić udziec indyczy bez skóry i kości. Przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mleko, wymieszać.
Krok 2
Cebule obrać i posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać so mięsa. Dosypać także kukurydzę i dobrze wymieszać masę. Odstawić ją na 20 - 30 minut.
Krok 3
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 6 dość dużych kotletów. Obtoczyć je delikatnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażeniagdy kotlety będą zrumienione z obi stron patelnię i lekko poddusić mięso na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i ogórkami małosolnymi.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl