Mieleńce z kukurydzą
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z udźca indyka - 600 gramów
  • cebula biała nieduża - 2 sztuki
  • kukurydza konserwowa, odcedzona - 0.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • bułka tarta do masy - 4 łyżki
  • mleko - 8 łyżek
  • pieprz ziołowy - 0.5 łyżeczek
  • sos chilli z czosnkiem - 3 łyżeczki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • papryka - 0.5 łyżeczek
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso można kupić już zmielone albo samemu zmielić udziec indyczy bez skóry i kości. Przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą i mleko, wymieszać.
  2. Cebule obrać i posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju, dodać so mięsa. Dosypać także kukurydzę i dobrze wymieszać masę. Odstawić ją na 20 - 30 minut.
  3. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 6 dość dużych kotletów. Obtoczyć je delikatnie w tartej bułce i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażeniagdy kotlety będą zrumienione z obi stron patelnię i lekko poddusić mięso na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i ogórkami małosolnymi.