Mięsne cannelloni

6


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
cannelloni rurki16 sztuk
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
woda250 mililitrów
mięso mielone300 gramów
koncentrat pomidorowy1 łyżka
śmietana 36%350 mililitrów
ser cheddar starty4 łyżki
cebula2 sztuki
ząbek czosnku1 sztuka
świeży tymianek gałązka1 sztuka
świeży rozmaryn gałązka1 sztuka
wino białe100 mililitrów
oliwa2 łyżki
sól do smaku1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Cannelloni sparz kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.
Krok 2
Na patelni przesmaż połowę cebuli oraz posiekany czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Następnie włóż mięso, wymieszaj i smaż kilka minut na mocnym ogniu.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody oraz oliwą. Wlej na patelnię z mięsem, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Gotowy farsz wystudź.
Krok 4
Makaronowe rurki nadziewaj mięsnym farszem, używając do tego rękawa cukierniczego. Jeśli nie masz rękawa, możesz użyć worka foliowego z odciętym rogiem.
Krok 5
W rondelku przesmaż pozostałą cebulę. Wlej wino i zredukuj jego objętość. Następnie dodaj śmietanę i gotuj kilka minut, aby sos nieco zgęstniał. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Na spód naczynia żaroodpornego wylej biały sos. Na sosie ułóż nafaszerowane rurki i posyp je startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Podawaj na ciepło.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl