Mięsne cannelloni
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • cannelloni rurki - 16 sztuk
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 250 mililitrów
  • mięso mielone - 300 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • śmietana 36% - 350 mililitrów
  • ser cheddar starty - 4 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeży tymianek gałązka - 1 sztuka
  • świeży rozmaryn gałązka - 1 sztuka
  • wino białe - 100 mililitrów
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cannelloni sparz kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.
  2. Na patelni przesmaż połowę cebuli oraz posiekany czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Następnie włóż mięso, wymieszaj i smaż kilka minut na mocnym ogniu.
  3. Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody oraz oliwą. Wlej na patelnię z mięsem, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Gotowy farsz wystudź.
  4. Makaronowe rurki nadziewaj mięsnym farszem, używając do tego rękawa cukierniczego. Jeśli nie masz rękawa, możesz użyć worka foliowego z odciętym rogiem.
  5. W rondelku przesmaż pozostałą cebulę. Wlej wino i zredukuj jego objętość. Następnie dodaj śmietanę i gotuj kilka minut, aby sos nieco zgęstniał. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Na spód naczynia żaroodpornego wylej biały sos. Na sosie ułóż nafaszerowane rurki i posyp je startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Podawaj na ciepło.