Mięsne cannelloni

6


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
cannelloni rurki16 sztuk
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
woda250 mililitrów
mięso mielone300 gramów
koncentrat pomidorowy1 łyżka
śmietana 36%350 mililitrów
ser cheddar starty4 łyżki
cebula2 sztuki
ząbek czosnku1 sztuka
świeży tymianek gałązka1 sztuka
świeży rozmaryn gałązka1 sztuka
wino białe100 mililitrów
oliwa2 łyżki
sól do smaku1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Cannelloni sparz kilka minut w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.
Krok 2
Na patelni przesmaż połowę cebuli oraz posiekany czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Następnie włóż mięso, wymieszaj i smaż kilka minut na mocnym ogniu.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z 250 ml wody oraz oliwą. Wlej na patelnię z mięsem, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Gotowy farsz wystudź.
Krok 4
Makaronowe rurki nadziewaj mięsnym farszem, używając do tego rękawa cukierniczego. Jeśli nie masz rękawa, możesz użyć worka foliowego z odciętym rogiem.
Krok 5
W rondelku przesmaż pozostałą cebulę. Wlej wino i zredukuj jego objętość. Następnie dodaj śmietanę i gotuj kilka minut, aby sos nieco zgęstniał. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Na spód naczynia żaroodpornego wylej biały sos. Na sosie ułóż nafaszerowane rurki i posyp je startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. Podawaj na ciepło.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl