Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone drobiowe - 700 gramów
  • Esencja do duszonych mięs Knorr - 1 sztuka
  • koperek - 1 pęczek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • kiszone ogórki - 150 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • olej - 80 mililitrów
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • musztarda - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski, dodaj Delikat, czarny mielony pieprz i pokrojonego w kostkę ogórka. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kulki. Następnie obtocz je w mące i obsmaż w garnku na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  2. Mięso podlej 500 ml zimnej wody. Zagotuj i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
  3. Potrawę zapraw śmietaną, dodaj posiekany koperek i Esencję do duszonych mięs Knorr do smaku. Wszystko razem gotuj jeszcze 2-3 minuty.