Mięsne kulki

Składniki:

  • olej - 1 szklanka
  • mięso mielone - 70 dekagramów
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • imbir - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • szalotka - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • jajko - 2 sztuki
  • papryczka chilli posiekana - 0.5 łyżeczek

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Szalotki i czosnek posiekaj.
  2. Do dużej miski włóż umyte i osuszone mięso, wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj czosnek, szalotki, chili oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Zwilż dłonie i z masy mięsnej formuj małe kulki.
  4. W głębokim rondlu mocno rozgrzej olej i smaż w nim partiami kulki. Zrumienione na złoto kulki wyławiaj łyżką cedzakową.
  5. Nabijaj je ciasno jeszcze gorące po cztery sztuki na drewniane patyczki grillowe. Podawaj z ryżem i dipem do maczania.