Mięsne trufle z indyka w sosie BBQ
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 500 gramów
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • jajka - 2 sztuki
  • rodzynki - 50 gramów
  • chili - 1 sztuka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • orzechy, np. nerkowce - 200 gramów
  • gotowy sos BBQ - 100 gramów
  • szalotka - 2 sztuki
  • cykoria - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Rozdziel i umyj liście cykorii. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, przełóż do miski z mięsem.
  2. Posiekaj szalotkę, chili i kolendrę. Przesiekaj orzechy i połowę rozkrusz na zupełną miazgę, a pozostałą część tylko przesiekaj z grubsza. Dodaj wszystko do mięsa, dorzuć rodzynki i dopraw do smaku przyprawą Knorr.
  3. Z powstałego farszu uformuj małe 2 cm kulki, wrzucaj je na wolno gotująca się wodę. Gotuj 2-3 minuty po czym jeszcze gorące umieść w sosie BBQ.
  4. W gotowe kulki wkładaj mała wykałaczkę kulkę, dodatkowo obtocz w pokruszonych orzechach. Całość ułóż na liściach cykorii.