Mięsne zawijaski
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • schab w plastrach - 5 sztuk
  • ser salami w plastrach - 5 sztuk
  • szynka w plastrach - 5 sztuk
  • ogórki kiszone - 2 sztuki
  • masło roślinne - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku - 0.5 łyżeczek
  • jajko - 1 sztuka
  • tarta bułka - 1 szklanka
  • mąka - 1 łyżka
  • ciepła woda - 1.5 szklanek
  • Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu kładziemy po kilka wiórków masła i posypujemy natka pietruszki.Kładziemy na przemian,pokrojone w paski :ser i szynkę.Na brzegu układamy ćwiartkę ogórka i zwijamy ścisło jak roladkę.
  2. Panierujemy w rozkłuconym jajku i tartej bułce.Obsmażamy na oleju na rumiano i przekładamy do garnka
  3. Na patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę masla.Posypujemy mąką i prażymy aż zbrązowieje.Powoli wlewamy wodę.Wkładamy bulionetkę pieczeniową Knorr.Ciągle mieszamy aby nie powstały grudki.Tak powstałym sosem zalewamy roladki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.Ewentualnie podlewamy wodą,jeżeli sosik nazbyt zgęstnieje