Mieso po francusku

Składniki:

  • mięso wieprzowe bez kości - 800 gramów
  • ziemniaki - 1.5 kilogramów
  • pieczarki - 600 gramów
  • cebula - 4 sztuki
  • starty żółty ser - 300 gramów
  • majonez - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso powinno być troszkę tłuste, kroimy je w paski o grubości dwóch palców-cienko. Wykładamy dno blachy(rozmiar piekarnika). Posolić i popieprzyć.
  2. Na warstwę mięsa rozłożyć warstwę cebuli pokrojonej w paseczki.
  3. Na warstwę cebuli ułożyć ziemniaki pokrojone w plasterki grubości ok. 1 cm. Posolić i popieprzyć.
  4. Na warstwę ziemniaków ułożyć pokrojone w grube plastry pieczarki.
  5. Całość polać równo majonezem i posypać startym serem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni około godzinę.
  7. Danie jest gotowe gdy woda wyparyje i lekko się przypiecze. Podawac na goraco. Smacznego