Mięso wieprzowe duszone z warzywami

42


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
wieprzowina np. łopatka2 kilogramy
Fix Gulasz węgierski Knorr1 opakowanie
cebula2 sztuki
słonina20 dekagramów
pomidory10 dekagramów
bulion500 mililitrów
olej80 mililitrów
marchew1 sztuka
pietruszka1 sztuka
seler1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso umyj, osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Kawałki mięsa obsmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Krok 3
Mięso włóż do rondla wyłożonego plasterkami słoniny, zalej bulionem i duś pod przykryciem około 30 minut.
Krok 4
Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce, cebule pokrój w piórka i wszystko razem dodaj do mięsa. Ewentualnie dolej więcej bulionu lub wody. Duś wszystko kolejne 20 minut.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do duszonego mięsa.
Krok 6
Sparz pomidory, zdejmij skórkę, pokrój i dodaj do mięsa. Duś potrawę, aż lekko zgęstnieje i pomidory się rozpadną. Danie podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl