Mięso z cebulą i tostami z serem

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 6 łyżek
  • pieprz
  • śmietana - 4 łyżki
  • sól
  • ananas - 2 plastry
  • masło - 1 łyżeczka
  • koniak - 20 mililitrów
  • chleb tostowy kromki - 4 sztuki
  • ser gouda starty - 100 gramów
  • kotlety z antrykotu - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój cebulę na talarki, a ananasa na kawałki.
  2. Wlej 3 łyżki oleju na patelnię i smaż cebulę by zbrązowiała.
  3. Rozpuść w garnku ser ze śmietaną i 2 łyżkami soku z ananasa doprawiając pieprzem kajeńskim. Dodaj ananasa.
  4. Następnie zrób tosty. Przekrój je ukośnie, po czym ułóż na wierzchu ser z ananasem i przez 5 minut zapiekaj na rozgrzanym grillu.
  5. Posyp mięso solą i pieprzem i smaż maksymalnie 5 minut z każdej strony.
  6. Na talerzach ułóż tosty wraz z mięsem. Koniak dolej do tłuszcze ze smażenia. Polej nim cebulę jaka przykrywa mięso.