Miętus w winnym sosie

0


Łatwe


60 min.


3 os.

Składniki
ryba mętus0.5 kilogramów
mąka pszenna1 szklanka
mleko0.5 szklanek
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
jajko1 sztuka
olej do smażenia150 mililitrów
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
czerwone wino0.3 szklanek
koncentrat pomidorowy2 łyżki
pomidory bez skórki puszka1 sztuka
czerwona słodka papryka0.5 łyżeczek
papryczka chilli0.5 łyżeczek
cytryna sok1 łyżka
natka pietruszki1 pęczek
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Ryby rozmrażamy, odsączamy. Przyprawę Knorr z łyżką oliwy i smarujemy ryby. Odstawiamy na 30min żeby przeszły smakiem przyprawy.
Krok 2
Z maki, mleka, jajka, ciut soli mieszamy ciasto naleśnikowe.
Krok 3
Robimy sos. Cebule kroimy w kostke, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy na olej i szklimy. Dodajemy koncetrat i pomidory, wino, mieszamy, chwile dusimy razem. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mielimy na gładką mase. Dosypujemy natkę. Mieszamy. Trzymamy w cieple.
Krok 4
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby wkładamy do ciasta, potem na olej, i smażymy a z będzie rumiana. i jest gotowa. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Krok 5
Na talerz wykładamy rybę , polewamy warstwą sosu. Posypujemy świezo zmielonym pieprzem i natka.
Autor: bernika bernikaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl