Miętus w winnym sosie
  • 60 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryba mętus - 0.5 kilogramów
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • olej do smażenia - 150 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czerwone wino - 0.3 szklanek
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • pomidory bez skórki puszka - 1 sztuka
  • czerwona słodka papryka - 0.5 łyżeczek
  • papryczka chilli - 0.5 łyżeczek
  • cytryna sok - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Ryby rozmrażamy, odsączamy. Przyprawę Knorr z łyżką oliwy i smarujemy ryby. Odstawiamy na 30min żeby przeszły smakiem przyprawy.
  2. Z maki, mleka, jajka, ciut soli mieszamy ciasto naleśnikowe.
  3. Robimy sos. Cebule kroimy w kostke, czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy na olej i szklimy. Dodajemy koncetrat i pomidory, wino, mieszamy, chwile dusimy razem. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mielimy na gładką mase. Dosypujemy natkę. Mieszamy. Trzymamy w cieple.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek ryby wkładamy do ciasta, potem na olej, i smażymy a z będzie rumiana. i jest gotowa. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  5. Na talerz wykładamy rybę , polewamy warstwą sosu. Posypujemy świezo zmielonym pieprzem i natka.